Vinobranie pod vežou...

"Trpezlivosť prináša sladké ovocie," povedal porubský ovocinár Ján Broska a doplnil, "...dlho som čakal na prvé mrazy a vyplatilo sa. Po mraze hrozno dostalo cukor, sladkosť a farbu. Viem, že bobule znesú mráz až do -10 C i sneh."

Podobne ako človek, aj vinič na obrázkoch má svoj životopis. Dozvedáme sa, že pred tridsiatimi štyrmi rokmi vysadil pri dome sadenicu – samoroďák. Prihnojil NPK – 2 a zásobné hnojivo predstavoval ovčí hnoj. Správna výsadba je prvý krok k bohatej úrode. Zaujímavosťou je aj skutočnosť, že holubí trus znamená hnojenie na list, čo zvyšuje úrodnosť. Čože k uvedenému dodať? Na Martina 11. novembra 2021 pozberal pestovateľ hrozna bohatú úrodu. Zvonica veže na porubskej škole je vinobraniu svedkom.

Ovocinár ešte uviedol dôležitú skutočnosť: "Úrodu duly som odvážil. V tomto roku predstavovala 140 kg."

Text i foto: -dm-,©2021-webm-